At elske en narkoman eller alkoholiker-Sådan hjælper du dem og dig selv

0 BogmærkNår en person kæmper med narkotika eller alkoholmisbrug, vil de sandsynligvis kæmpe med psykiske problemer og fysiske problemer, både kortsigtede og kroniske problemer. De vil også medføre lidelser for deres kære, herunder ægtefæller, forældre, børn, venner og andre familiemedlemmer. For dem der elsker en person, der kæmper med alkohol- eller stofmisbrug, er det vigtigt […]

0 Bogmærk

Når en person kæmper med narkotika eller alkoholmisbrug, vil de sandsynligvis kæmpe med psykiske problemer og fysiske problemer, både kortsigtede og kroniske problemer.

De vil også medføre lidelser for deres kære, herunder ægtefæller, forældre, børn, venner og andre familiemedlemmer.

For dem der elsker en person, der kæmper med alkohol- eller stofmisbrug, er det vigtigt at kende tegnene på stofmisbrugsproblemer og hvordan man bedst hjælper den nødlidende. Derudover er det vigtigt, at familiemedlemmer og venner også tager sig af sig selv.

 

 

 

Symptomer på narkotika- eller alkoholmisbrug

 

Her tilbydervi  en omfattende liste over symptomer, der kan vises af en person, der kæmper med narkotika eller alkoholmisbrug. Mange af disse kan være interne erfaringer for den enkelte Men symptomer, der kan være tydelige for andre, er:

 

 • Vises beruset mere og mere ofte
 • Udvikling af problemer med kognition og hukommelse
 • At være sløv, sov mere, sover uregelmæssige timer, eller oplever ubehag eller træt
 • Udvikling af problemer på arbejdspladsen eller i skolen muligvis at miste sit arbejde eller slippe ud af skolen
 • Deltager kun sociale begivenheder, hvis der er narkotika eller alkohol til rådighed bliver beruset før den sociale begivenhed; eller deltage i færre sociale arrangementer specielt til at drikke eller bruge stoffer
 • Stjælle penge eller værdigenstande til at betale for narkotika
 • Lyver om stoffet eller hvor meget de bruger
 • Bliver vred, trist eller lashing ud, når de bliver spørgsmålstegn ved deres stofmisbrug
 • Oplever tilbagetrækningssymptomer, når de ikke kan tage stoffet
 • Forsigtet udseende og dårlig hygiejne

Mennesker, der kæmper med stofmisbrugsproblemer, vil sandsynligvis opføre sig anderledes, når de er berusede versus, når de er ædru de kan sige eller gøre sårbare ting, og de vil sandsynligvis tage alvorlige risici med deres liv, såsom kørsel under beruset. Disse adfærdsproblemer kan forårsage intens bekymring og frygt hos kære.

 

Kontrol vs. Indflydelse

 

Dem, der elsker en person, der kæmper med afhængighed, kan på et tidspunkt forsøge at tvinge personen til at få hjælp. Selv hvis personen er enig, kan de mislykkes i deres forsøg på at overvinde afhængigheden. Afhængighed er ikke et valg, som et individ kan styre; det er en tvang, så de ikke kan stoppe med at forbruge medicin eller alkohol uden hjælp.

 

Risikoen / belønningscentret i deres hjerne er blevet rewired med gentagne forstærkninger af disse krav

 

At bebrejde dem eller forsøge at beskytte dem mod konsekvenser, vil ikke hjælpe en person, der kæmper med afhængighed; Dette skyldes, at hverken personen eller deres kære har kontrol.

De elskede holder meget indflydelse i livet for en person, der kæmper med narkotika eller alkohol. At samle en gruppe af kære sammen for at etablere en indsats – så længe det er grundigt planlagt og fokuseret på at hjælpe misbrugeren – kan være en måde at vise kærlighed og støtte på, samtidig med at grænser omkring vanedannende adfærd indstilles. Selv ved at sidde personen ned og tale med dem om bekymringer på en rolig, klar og præcis måde, kan det få indflydelse. Gentagende at tilbyde hjælp i form af social støtte, information om narkotika rehabiliteringsprogrammer og andre metoder til at blive sunde og ædru kan få personen til at acceptere hjælp.

 

Afslutning af medafhængighed

Mennesker, der er tæt på en person, der kæmper med afhængighed, især ægtefæller, intime partnere og børn, kan finde ud af, at de er i et kohærent forhold. Medafhængighed indebærer et ønske om at hjælpe personen og vise kærlighed, men ofte hjælper denne “hjælp” afhængigheden, og dette er skadeligt på lang sigt. Tegn på medafhængighed omfatter:

 1. Tag ansvar for misbrugeren: Folk i et kædethængende forhold føler ofte et øget ansvar for deres elskedees beslutninger, adfærd og tanker. De kan føle sig nødt til at sikre, at deres elskede er glad, selv for at gøre sig ulykkelige.
 2. At sætte den anden persons følelser først: En medafhængighed person vil sætte deres elskede sine følelser før deres eget behov. Som følge heraf ignorerer de ofte deres egne følelser, værdier og overbevisninger for at imødekomme deres elskede. Dette resulterer i selvforsynelse.
 3. Holde på forholdet for at undgå nedlæggelse: Mennesker, der er i et medafhængighed forhold, frygter at blive forladt, afvist og alene. Mange har desperat brug for godkendelse, og de søger via hele tiden at forsøge at behage nogen. Når personen er afhængig af stoffer eller alkohol, kan de give personen penge eller læge dem, når de er berusede i et forsøg på at opretholde forholdet.
 4. Problemer med at tale om deres følelser: En person, der er i et medafhængighed forhold, vil ofte ikke være i stand til at genkende deres egne følelser, herunder utilfredshed eller frygt; de har meget svært at tale om deres behov og hvordan de kan opfyldes. De fokuserer på “fastsættelse” deres elskede, hvis den person kæmper med narkotika eller alkoholafhængighed, snarere end at få hjælp til sig selv.
 5. Manglende evne til at sætte personlige grænser: De med medafhængighed tendenser er mere tilbøjelige til at sige “ja” til enhver anmodning, deres elskede gør, herunder dem, de ikke er fortrolige med. Dette får dem til at tro, at de er ansvarlige for situationen, især når deres elskede kæmper med narkotika eller alkohol. Hvis de kan hjælpe deres elskede, tror de, at de hjælper sig selv; i virkeligheden er det modsatte sandt.

 

Sådan hjælper du en elskede, der kæmper med afhængighed

 

De bedste måder at hjælpe en person med, der er afhængige af narkotika eller alkohol, kan virke kontraintuitive, især for folk, der kæmper med sammenhængende forhold. Nogle af disse metoder kan virke hårde, men de kommer fra en kærlig tilgang med det ultimative mål at hjælpe personen med at overvinde deres afhængighed og hjælpe alle parter med at helbrede. Grundlæggende trin beskrives nedenfor.

 

 • Husk at afhængighed ikke er et valg eller et moralsk svigt; det er en sygdom i hjernen
 • Afhængighed er i sidste ende en betingelse, at den enkelte skal lære at styre; ingen kan tage kampen på for misbrugeren.
 • Sæt grænser og stå ved dem.
 • Opmuntre den enkelte til at søge hjælp; dette kan omfatte at finde behandlingsressourcer for dem.
 • Find en terapeut, der specialiserer sig i afhængighedsrådgivning og få hjælp. Kære af narkomaner har også brug for støtte.
 • Sæt et eksempel på en sund levevis ved at opgive rekreative stoffer og alkoholbrug.
 • Være støttende, men dækker ikke for problemer, der er skabt af stofmisbrug. Den person, der kæmper, skal håndtere konsekvenserne af deres afhængighed.
 • Vær optimistisk. En person, der kæmper med stof- eller alkoholmisbrug, vil sandsynligvis i sidste ende søge hjælp på grund af løbende opmuntring til at gøre det. Hvis de kommer tilbage, er det ikke et tegn på fiasko; tilbagefald er ofte en del af den samlede genopretningsproces.

 

Når en person søger hjælp til at overvinde afhængighed, vil de sandsynligvis lykkes i tide med professionel hjælp fra læger og terapeuter og støtte fra venner og familie. Imidlertid kan truslen om tilbagefald føle, at det er truende, og det kan skabe stress for mennesker, der lige har afsluttet et rehabiliteringsprogram.

Venner og familie bør også være støttende, hvis en elsket sandsynligvis vil komme tilbage. Være der for den person uden kendelse og hjælpe dem med at genoptage behandlingen.

Søg på FindOpholdssteder.dk

Følg FindSocialeTilbud.dk