Sådan behandles depression og stofmisbrug

0 BogmærkDepression er muligvis en af de mest almindelige psykiske sygdomme. Depression kan påvirke alle, men mennesker med stofmisbrugsproblemer kan være mere sårbare overfor depression. Depression er mere end lejlighedsvis følelse trist. Mens alle føler sig blå fra tid til anden, passerer disse følelser normalt inden for en dag eller to. Depression er en vedvarende […]

0 Bogmærk

Depression er muligvis en af de mest almindelige psykiske sygdomme. Depression kan påvirke alle, men mennesker med stofmisbrugsproblemer kan være mere sårbare overfor depression.

Depression er mere end lejlighedsvis følelse trist. Mens alle føler sig blå fra tid til anden, passerer disse følelser normalt inden for en dag eller to. Depression er en vedvarende følelsesmæssig og undertiden endda psykisk smerte, som ofte forstyrrer en persons evne til at fungere. Dette kan vare fra et par uger til et par år afhængigt af den type depression man kæmper med.

 

 

Typer af depression

 

Der er mere end en type depression. Sundhedsstyrelsen har kategoriserer depression i flere former for bedre at hjælpe med at diagnosticere og behandle mennesker, der arbejder gennem disse problemer. Det er vigtigt at konsultere med læger, hvis du mener, at du lider under en af disse forhold. De er i stand til at yde hjælp og rådgivning. Disse former varierer hovedsageligt i hvor længe de varer, og hvad, hvis noget, de udløses af.

 

Større depression

 • kan være, men er ikke nødvendigvis forårsaget af en bestemt livshændelse. Dette kan omfatte en død i familien eller tabet af et vigtigt arbejde. Det menes også, at hjernens fysiologi og funktion kan spille en rolle i større depression. Det er muligt at have kun én forekomst af større depression, men det er mere almindeligt at have et par tilfælde i hele ens liv.

Vedvarende depressiv

 • lidelse blev en gang almindeligvis omtalt som dystymi. Hjernefunktion og følelsesmæssig behandling antages at spille en rolle i vedvarende depressiv lidelse. Enkeltpersoner vil normalt have mindre alvorlige symptomer end nogen, der arbejder gennem større depression; Imidlertid er disse symptomer tilbagevendende og kan vare i årevis. Den reducerede intensitet af symptomer kan undertiden være forvirrende; de, der sammenligner deres symptomer, er større depression måske ikke klar over, at de har en tilstand, der kan hjælpes gennem behandling.

Maniodepressiv

 • er mindre almindelig og ser lidt anderledes ud end andre typer af depression. Mens Maniodepressiv er en separat lidelse fra depression, har den elementer af depression i sin præsentation. Maniodepressiv lidelse anslås at påvirke 3,9 procent af voksne i USA i deres liv. Personer, der arbejder gennem Maniodepressiv, oplever en vacillation fra episoder med ekstrem energi og elation, kaldet mani, til perioder med intens depression og lav energi.

Sæsonbetinget affektiv lidelse,

 • også kendt som sæsonbetændelse eller SAD, opstår i vintermånederne, når der er mindre naturligt sollys. Mennesker, der oplever denne tilstand, finder typisk deres symptomer mindske eller forsvinde, da vinteren vender sig til forår og sommer. Helioterapi eller lysterapi er en populær behandling for SAD. Disse specielle lamper bruger high-power bredspektret pærer til at efterligne virkningerne af naturligt sollys. Det er vigtigt at konsultere en læge ved anvendelse af disse lamper, fordi overbelysning til lyset kan være skadeligt. Medicin har også vist sig at være effektiv til behandling af SAD, og det bruges nogle gange i forbindelse med lysbehandling.

Postpartum depression

 • påvirker nogle kvinder efter fødslen. Det er ikke ualmindeligt, at kvinden har nogle humørsvingninger efter fødslen. Dette er almindeligvis kendt som baby blues. Mens det påvirker 80 procent af nye mødre, kommer disse følelser generelt ikke i vejen for moren, der passe på hendes barn og sig selv. Postpartum depression er meget mere alvorlig. Det har ingen årsag, men kan skyldes de fysiske ændringer i forbindelse med at have en baby kombineret med øget ansvar, for ikke at nævne søvnløshed. En kvinde, der mener, at hun måske lider af postpartum depression, skal straks tale med sin læge. Lægemiddel- og snakterapi har begge vist sig at være effektive til behandling af postpartum depression.

Psykotisk depression

 • er en meget alvorlig tilstand, hvor en person har en alvorlig depressiv episode og samtidig har en fysiologisk pause fra virkeligheden (psykose). Denne pause fra virkeligheden kan manifestere sig i hallucinationer eller vrangforestillinger (falske overbevisninger), som en tro på, at man bliver sammensat af eller forfulgt. En person midt i en psykotisk episode kan ikke ofte søge behandling; kombinationer af antipsykotika og nye SSRI’er har imidlertid vist sig effektive til behandling af tilstanden. Som altid bør disse lægemidler bruges sammen med terapi.

 

Depression og stofmisbrug

 

Der er mange grunde til, at en person måske kæmper med depression og stofmisbrug på samme tid. Escaping virkelighed er en af de mest almindelige årsager til, at folk begynder at misbruge stoffer som alkohol, illegale stoffer og receptpligtige lægemidler. Hvis folk føler sig deprimerede, kan de blive til stoffer i et forsøg på at undslippe. Omvendt er det muligt for en person at udvikle depression under sædvanligt stofmisbrug. Der er mange stressorer og trængsler, der følger med at opretholde en stofbrugsvaner.

Det kan nogle gange være nyttigt i behandling for at finde ud af, hvad der startede først, problemet med depression eller stofmisbrug. Dette kan give en person værdifuld indsigt, og selv om man ikke forud for den anden, kan den give viden om, hvordan man påvirker den anden. Det er sandsynligt, at de begge påvirker hinanden på mere end en måde.

 

Hvad er symptomerne?

 

Depression kan manifestere mange forskellige symptomer. Det er vigtigt at huske, at hver person er anderledes, så hver persons depression vil se anderledes ud.

Selv to personer, der lider af den samme form for depression, kan have forskellige symptomer. Følgende er almindelige symptomer:

 • Følelser af værdiløshed eller ugyldighed
 • Overdreven skyld eller drøvtygning
 • Hurtig vægtforøgelse eller tab
 • Søvnløshed eller overdreven søvn
 • Græder uden at kende årsagen
 • Anhedonia, en evne til at føle fornøjelse
 • Tilbagevendende tanker om død og / eller selvmord
 • Lav energi
 • Hovedpine eller mavesmerter
 • Kronisk smerte

 

Det kan også være nyttigt at tænke over symptomerne i forhold til de forskellige former for depression. Intensiteten og frekvensen af symptomerne kan give indblik i hvilken form for depression der er til stede. Igen er det vigtigt at konsultere en læge, hvis du tror at du kæmper med depression. En læge vil være i stand til at give en endelig diagnose og give behandlingshenvisninger.

Til tider kan det være svært at se, hvilken tilstand der er ansvarlig for hvilke symptomer. For eksempel kan en persons energiniveauer påvirkes af både humør og de anvendte stoffer. Kroniske smerter og hovedpine er symptomer på både alvorlig depression og heroinudtrængning. Medicinske fagfolk med erfaring i både stofmisbrug og psykisk behandling er nødvendige for at vurdere specifikke symptomer og bestemme den mest hensigtsmæssige behandling.

 

Behandlingsmuligheder

 

Der er mange behandlingsmuligheder, der er velegnede til både depression og stofbrug. Medicin kan hjælpe med kemiske ubalancer, mens talterapi kan håndtere de underliggende følelsesmæssige og adfærdsmæssige komponenter i disse psykiske lidelser. Ideelt set bør begge bruges til maksimal støtte.

Der er mange medicin, der har vist sig at være effektive til at lindre symptomerne på depression. Antidepressiva kræver normalt en to-ugers opbygning i kroppen, før virkningerne mærkes. Antidepressiva indgår i følgende kategorier:

 

 • Selektive serotoninoptagelseshæmmere eller SSRI’er – er ret sikre og effektive til behandling af depression. De arbejder ved at holde neurotransmitteren serotonin aktiv i kløftene mellem hjernens neuroner. De giver også relativt få bivirkninger.
 • Serotonin-norepinephrin reuptake inhibitorer – virker på samme måde som SSRI’er, men arbejder også med norepinephrin genoptagelse De er nogle gange ordineret sammen med anden medicin for at øge effektiviteten.
 • Norepinephrine-dopamin genoptagelse – virker også meget på samme måde som SSRI’er, men påvirker i stedet neurotransmitterdopaminen. Dopamin er involveret i flere hjerne kredsløb forbundet med belønning og satiation. Denne medicin har vist løfte om at hjælpe folk til at holde op med at ryge. Det kan hjælpe med at mindske cravings under forsøg på at afslutte.
 • Tricykliske antidepressiva – er ældre former for antidepressiva, der blev opdaget i 1950’erne. Tricyclusser fungerer på samme måde som SSRI’er, men de arbejder på serotonin- og neuroepinephrine-receptorer, idet flere af disse neurotransmittere er tilgængelige i hjernen. Mens tricykliske stoffer i høj grad er erstattet af SSRI’er, kan de være nyttige for personer, der ikke reagerer på andre lægemidler.
 • Ud over medicin – er der mange forskellige typer terapi til rådighed for mennesker, der kæmper med depression og stofbrug. De to fremvist her viser løfte om at tackle både depression og stofmisbrug.

 

Der er mange andre typer terapi, der kan være gavnlige ved behandling af både stofmisbrug og depression. Det er vigtigt at finde et behandlingsprogram, der er udstyret til at håndtere begge problemer, så faciliteter, der specialiserer sig i behandling af samværende lidelser, er optimale.

Søg på FindOpholdssteder.dk

Følg FindSocialeTilbud.dk